Vanaf april 2013
In nationale exclusiviteit
De Ruimte Léonce Demarez
Verklaringenscentrum van de vereringen en geloofsovertuigingen in de oudheidsluiten

Archeosite en Museum van Aubechies
archeologisch park in de open lucht
van neolitische tot de gallo-romeinse periode


Een dag op de Archeosite van Aubechies is een echte reis van 5000 jaar in ons verleden. Een onvergetelijk avontuur in een archeologisch park in de open lucht, om met de familie te beleven, met hartstocht of met de school ...
Ontdekt het nu !


Evenementen

Ruimte Leonce Demarez

VERKLARINGSCENTRUM VAN DE VERERINGEN EN GELOOFSOVERTUIGINGEN IN DE OUDHEID.

Deze nieuwe museale ruimte is een helemaal nieuw thema dat volledig opgedragen is aan de talrijke archeologische vondsten die aan de cultusruimtes en de rituele voorwerpen uit de oudheid verbonden zijn.
Het bezoek begint met de eerste heiligdommen uit de Keltische tijd (Ve eeuw voor onze jaartelling) tot de Gallo-Romeinse tempels (IVe eeuw van onze jaartelling) en brengt u daarna tot de ontdekking van de polytheïstische culten die in Noord-Gallië in gebruik waren tot de institutionalisering van het christendom.

Het hoogtepunt van de tentoonstelling is zonder twijfel de indrukwekkende archeologische collectie die voortkomt van de gewestelijke opgravingen die op het uitgebreide Celto-Romeins cultureel complex van Blicquy, “Ville de Blicquy” genaamd, uitgevoerd werden

Die opgravingen, vanaf 1978 te danken aan het initiatief van Léonce Demarez, werden uitgevoerd door “le Cercle de Tourisme et de Recherches Archéologiques de Blicquy” (Kring van toerisme en archeologische opzoekingen van Blicquy) en daarna afgelost door de Archeologische dienst van het Waals Gewest en de Vrije Universiteit van Brussel. Hedendaags vormen de uitslagen een geheel unieke en helemaal nieuwe kennissen in België.

De homogeniteit en de rijkdom van de collectie die te Blicquy opgegraven werd ( wapenopslagplaats, muntschatten, standbeelden, juwelen, maskers, ...) getuigen van het belang en de verleden pracht van dit gewichtig archeologische oord van het Belgisch patrimonium.


De oprichting van de Ruimte Léonce Demarez werd financieel gesteund door het Algemeen Commissariaat voor Toerisme, de Nationale Loterij en de gemeente van Beloeil.
De herstelling van de archeologische voorwerpen werd vervaardigd ten koste van de Directie van de Archeologie-DGO4-Wallonië even als de VWZ “federatie van de Waalse en Brusselse Archeologen”.


Meer info...

Toeristische seizoen 2017

Vanaf zondag 16 april tot en met zondag 15 oktober, de Archéosite en Museum van Aubechies-Beloeil opent zijn deuren voor het toeristische seizoen.

Van half april tot half oktober, zijn we open op zon-en feestdagen (van 14u tot 18u) en in juli en augustus, op zaterdag, zon- en feestdagen (van 14u tot 19u).

Op zondag, zult U onze ambachtelijke animaties ontdekken (het smeden van ijzer, brons gieten, weven en spinnen wol, brood bakken, aardewerk met draaibank, beenbewerking, ...) met traditionele muziek in de achtergrond.

Tijdens het toeristische seizoen, weekends en tijdens de schoolvakanties, zijn er occasionele gratis rondleidingen (in het Frans) georganiseerd 3 keer per dag voor individuele bezoekers (vanaf een groep van 5 personen).

De animaties worden door onze ambachtslui alleen op zondagmiddag tijdens het toeristische seizoen gepresenteerd. Deze activiteiten worden op vrijwillige basis, dus kunnen wij niet garanderen de aanwezigheid van al deze activiteiten elke zondag. Dank u voor uw begrip.
Meer info...

Zie alle evenementen

Dagen vast bedrag

Dag over het binnenscheepvaart (kinderen)

Meer info...

Kleuterdag

AANGEPASTE DAGEN VOOR KLEUTERSCHOOL EN /OF BASISSCHOOL (1ste cyclus)

De dag begint om 10u 30 en eindigt rond 15 uur. De kinderen kunnen zo hetzelfde ritme volgen als op school. De dag is namelijk bijna ingedeeld als op school : verwelkoming, speeltijd, bezoek (passieve activiteit), etenstijd en begeleide spelen (actieve activiteit).

Hoe is dit project ontstaan ?

De wens om onze site aan te passen aan kleine kinderen, niet enkel zoals men vroeger deed, door de woordenschat aan te passen maar ook door te vergelijken met de huidige tijd. De rondleidingen verlopen in de vorm van een verhaal. Daarnaast worden de speelgewoontes van hun voorouders, de gallo-romeinse kinderen, nagebootst.

Begeleide bezoek

Rijke gallo-romeinen of eenvoudige galliërs nodigen u uit in hun woning... Laat u leiden door hun levensverhaal!

Het eerste gallische huis is het huis van de pottenbakker en zijn vrouw, de weefster. Ze zal u verwelkomen in het kaarslicht van haar tradionele woning waar ze over haar dagelijks leven zal vertellen.

In het kleine gallische huis mengt de geur van het haardvuur zich met de geur van gebakken brood. Daar ontdekt men het gallische boerenleven.

In de gallo-romeinse villa zal het dienstmeisje of de huismeesteres jullie uitnodigen en vertellen over haar leven en werk.

De tempel is een bezoek waard om de godsdienst van onze voorouders te leren kennen. Offers en ex-voto’s kunnen aan de tempelbewaardster gegeven worden. Die zal de offers bij de bewuste god plaatsen, opdat ieders wens zou uitkomen.

Bij de necropool zullen we u enkele grafmonumenten tonen en vertellen over de moeilijke overtocht naar de dodenwereld.

Gallo-Romeinse spelletjes

Ook in de romeinse tijd speelden de kinderen zoals nu ! Maar hoe en waarmee? De meisjes speelden met hun houten, kleien, ivoren of stoffen popjes. De jongens hadden ook speelgoed in klei of hout. Ze speelden ook samen spelletjes die u hier zult leren kennen zoals : De tangram, het deltaspel, het notenspel, het tafelhinkelspel, het kruikspel en nog andere…

Tarieven
Vanaf 15 kinderen : 15.00 € / kind. (drankje middagmaal inbegrepen)

Inlichtingen en reservaties.

Meer info...

Zie alle dagen vast bedrag