Activiteiten

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en evenementen. Schrijf in op onze nieuwsbrief en vervoeg de 3728 bezoekers die dit reeds deden.

Volg ons

Home > Activiteiten > Ateliers

Ateliers

Van de maandag tot de vrijdag en op afspraak stellen wij « workshops » voor aan scholen en aan allerlei verenigingen.

In het kader van deze workshops wordt u « deelnemer ». Gedurende drie uur hebt u de gelegenheid om het werk van de prehistorische mens en de mens uit de oudheid te ontdekken. Door dit experiment zult u een inwijding in een bepaalde vaardigheid en een zekere kennis verkrijgen. Na afloop neemt u een zelfgemaakt voorwerp mee naar huis.

Elke workshop wordt door een kort historisch overzicht van de betreffende activiteit voorafgegaan. Het heeft dus niets te maken met zomaar een paar uurtjes knutselen maar wel met een bewustwording van de geschiedenis door middel van een praktische aktiviteit.
Door het uitvoeren en het herhalen van antieke handelingen en door het aanvoelen van welbepaalde materialen zoals klei of wol wordt het mogelijk om onze voorouders en hun technieken en beroepen, die soms bijna onveranderd bleven vanaf de Gallo-Romeinse periode tot in de XIXde eeuw, te benaderen.

Dankzij de samenwerking met het cultureel centrum van Beloeil is een verblijf in de « Gîte Ajiste » (bij de Archeosite van Aubechies) mogelijk.

Inleiding tot de archeologie

Archeologie is geen schattenonderzoek maar bestaat vooral uit de bestudering van het verleden door het onderzoek van de materiële sporen door de mensen achtergelaten: funderingen van een huis, overblijfselen van een maaltijd, sporen van werktuigen, grafmonumenten, enz...
Daarvoor moeten de archeologen opgravingen doen, aantekeningen maken, vondsten en sporen ontcijferen en classificeren, die ze in de ondergrond of onderwater gevonden hebben.
Kom en ontdek de verschillende opgravingstechnieken ter plaatse. U zult leren hoe een troffel en een penseel te hanteren, hoe een opgravingsterrein af te bakenen en vondsten op te tekenen. U zult eveneens leren de verschillende stappen volgen die nodig zijn om onze geschiedenis te begrijpen.

Minimum 12 - Maximum 15

Romeinse kookkunst

Deze workshop bestaat uit een inleiding in de antieke Romeinse kookkunst en stelt antieke gerechten voor die volgens de recepten van Apicius, een bekende lekkerbek van de tijd van keizer Tiberius ( 1ste eeuw na Christus), worden klaargemaakt. De workshop geeft de gelegenheid om verschillende destijds gebruikte producten te ontdekken door een gekozen recept klaar te maken.
Aantal deelnemers : min 12 max 14.
Toegankelijk vanaf het eerste jaar van het basisonderwijs (ongeveer vanaf 6 jaar)

Romeinse schilderkunst

Gedurende het Gallo-Romeinse tijdperk werden muurschilderijen gebruikt om de private en openbare Romeinse interieurs te versieren, namelijk de fresco (verfmiddelen op een vochtige laag aangebracht) en de tempera (verfmiddelen op een droge laag aangebracht). Door een inleiding tot deze technieken en tot de voornaamste stijlen van de muurschilderij maakt deze workshop het voor de deelnemers mogelijk de temperatechniek te ontdekken.
Workshop toegankelijk vanaf de lagere school
Minimum 12 - Maximum 16

Paleolithische schilderkunst

De deelnemers gaan de eerste kunstvorm ontdekken die zo’n 35000 jaar geleden in de prehistorische grotten werd gebruikt. Ze zullen op de hoogte gebracht worden van de schildertechnieken van die nomadische bevolkingen en hun manier van leven.
Toegankelijk vanaf de kleuterklassen.
Aantral deelnemers : minimum 12, maximum 16.

Jagers uit de Prehistorie

De jonge deelnemers ontdekken de levensstijl van de nomadische
jagers-plukkers van het Mesolithicum. Ze raken vertrouwd met de planten geconsumeerd door de mens, onderscheiden de verschillende sporen door het dier achtergelaten om zijn spoor beter te volgen om uiteindelijk de verschillende jachtwapens van deze periode te leren gebruiken: de harpoen, de assegaai ( met een werptuig smijten), de boog...

Aantal deelnemers: min. 12 – max. 16
Vanaf 8 jaar

Gerold aardewerk

Inleidingsworkshop over de techniek van « gerold aardewerk ». De deelnemers zullen volgens deze bijzondere techniek een voorwerp fabriceren dat zij achteraf mogen meenemen. Toegankelijk vanaf het derde jaar van de kleuterklassen.
Aantal deelnemers : minimum 12 maximum 16

Brood

7000 jaar geleden maakten de eerste landbouwers-veetelers al hun eigen brood. Tijdens deze workshop zullen de deelnemers de mogelijkheid hebben om graan te malen, hun eigen koekjes net zoals in het Neolithicum te maken en die dan op dezelfde manier als onze voorouders te bakken.Workshop toegankelijk vanaf het eerste jaar van het basisonderwijs (ongeveer 6 jaar).
Aantal deelnemers : minimum 12 - maximum 16.

Weven

Al vanaf het Neolithicum, rond 5000 vóór Christus, verschijnt deze ambacht in onze streek. Tijdens deze workshop gaan de deelnemers wol en plantaardige vezels leren carderen, spinnen, verven en weven. De gebruikte verfmiddelen zijn natuurlijk en niet giftig.
Toegankelijk vanaf de kleuterklassen
Aantal deelnemers : minimum 12 - maximum 18.

Gladiatoren

Eerst zullen de kinderen de Olympische spelen gedurende de oudheid ontdekken door 5 disciplines: het verspringen, het discus- en speerwerpen, het worstelen en het rennen met schildpad. Daarna zullen de leerlingen het gebruik van de verschillende wapens en technieken van de gladiatoren leren kennen: gladiatoren met 4 verschillende uitrustingen. De competitiegeest en de ploeggeest zullen op de proef gesteld worden door verschillende sportwedstrijden gereglementeerd door de « benificarius » (de spelmeester).

Aantal deelnemers: min. 12 - max. 15
Toegankelijk vanaf 8 jaar

Legionairs

In de 28e eeuw van de Romeinse tijd, slaat het twintigste legioen « Valeria Victrix » zijn opleidingskamp op in Aubechies ! De instructeurs van Optio Lupus verwelkomen u om u vóór een missie naar Germania of  Bretagne ervaring te laten opdoe. Voorgestelde programma : in de pas lopen, in het gelid staan,  speerwerpen (pilum), tactische formaties (schilddak, opgestelde of driehoekige aanval, charge, gelidrotatie en contra equites). Laten we niet vergeten de vrijetijdsbesteding van de legioensoldaten: dobbelen, latroncules…). Si vis pacem para bellum !

Aantal deelnemers: min. 12 – max. 24
Vanaf 8 jaar

Prehistorische muziek

De reconstructie van instrumenten waarvan de archeologie ons een aantal waardevolle overblijfsels geeft, is een onschatbare bijdrage tot onze kennis van de prehistorische muziek. Etnomusicologie en "groene muziek" worden ter hulp geroepen om kinderen een “live muziek” te laten ervaren die de ontdekking van klanken, ritmes en de controle toelaat en vooral de ontwikkeling van een collectieve improvisatie. Deze geeft dan aanleiding tot een opname waaraan de groep deelneemt en aan de verantwoordelijke gegeven wordt aan het einde van de workshop.

Minimum 12 - Maximum 16

Vanaf 6 jaar

Zorg voor een usb-stick (500 Mo)

Fauna en flora van de streek

De deelnemers zullen de mogelijkheid hebben om de verschillende soorten van onze fauna en flora te ontdekken door wandelingen en workshops, namelijk: zaaien, planten, honing winnen, de fauna bekijken... Ze zullen natuurlijke producten proeven en de bloemen en hun seizoengasten leren herkennen.
Gevraagd materiaal : een schriftje en een vergrootglas per deelnemer.
Toegankelijk vanaf de kleuterklassen.
Aantal deelnemers : minimum 10 maximum 20.

Olympische Spelen

Na een voorstelling van de geschiedenis van de Olympische Spelen door die in het oude Griekenland, maken de studenten kennis met de verschillende disciplines beoefend in de workshop: worstel- en vuistkamp, het discus- en speerwerpen, het rennen en het verspringen.
Na de warming-up worden ze in teams verdeeld om de training te beginnen. Aan het einde daarvan wijzen de teams hun vertegenwoordiger aan per discipline. De workshop eindigt met een kamp tussen de verschillende teams. De deelnemers die ieder op hun beurt vechters en scheidsrechters zijn, wekken hun team- en concurrentiespirit aan.

Aantal deelnemers: min. 12 - max. 15
Vanaf 8 jaar

PeilingenZie alle peilingen