Evenementen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en evenementen. Schrijf in op onze nieuwsbrief en vervoeg de 3724 bezoekers die dit reeds deden.

Volg ons

Home > Evenementen

Ruimte Leonce Demarez

VERKLARINGSCENTRUM VAN DE VERERINGEN EN GELOOFSOVERTUIGINGEN IN DE OUDHEID.

Deze nieuwe museale ruimte is een helemaal nieuw thema dat volledig opgedragen is aan de talrijke archeologische vondsten die aan de cultusruimtes en de rituele voorwerpen uit de oudheid verbonden zijn.
Het bezoek begint met de eerste heiligdommen uit de Keltische tijd (Ve eeuw voor onze jaartelling) tot de Gallo-Romeinse tempels (IVe eeuw van onze jaartelling) en brengt u daarna tot de ontdekking van de polytheïstische culten die in Noord-Gallië in gebruik waren tot de institutionalisering van het christendom.

Het hoogtepunt van de tentoonstelling is zonder twijfel de indrukwekkende archeologische collectie die voortkomt van de gewestelijke opgravingen die op het uitgebreide Celto-Romeins cultureel complex van Blicquy, “Ville de Blicquy” genaamd, uitgevoerd werden

Die opgravingen, vanaf 1978 te danken aan het initiatief van Léonce Demarez, werden uitgevoerd door “le Cercle de Tourisme et de Recherches Archéologiques de Blicquy” (Kring van toerisme en archeologische opzoekingen van Blicquy) en daarna afgelost door de Archeologische dienst van het Waals Gewest en de Vrije Universiteit van Brussel. Hedendaags vormen de uitslagen een geheel unieke en helemaal nieuwe kennissen in België.

De homogeniteit en de rijkdom van de collectie die te Blicquy opgegraven werd ( wapenopslagplaats, muntschatten, standbeelden, juwelen, maskers, ...) getuigen van het belang en de verleden pracht van dit gewichtig archeologische oord van het Belgisch patrimonium.


De oprichting van de Ruimte Léonce Demarez werd financieel gesteund door het Algemeen Commissariaat voor Toerisme, de Nationale Loterij en de gemeente van Beloeil.
De herstelling van de archeologische voorwerpen werd vervaardigd ten koste van de Directie van de Archeologie-DGO4-Wallonië even als de VWZ “federatie van de Waalse en Brusselse Archeologen”.


Het vervolg lezen

Weekend van experimentele archeologie 2017

Op 26 en 27 augustus 2017, van 14 tot 20 uur, de Archéosite en Museum van Aubechies-Beloeil stelt u de Weekend van Experimentele Archeologie voor.

Dit feest heeft elk laatste weekend van augustus plaats. Belgische en buitenlandse wetenschappers zijn er uitgenodigd om te experimenteren met nieuwe technieken. Het is voor hen een uitgelezen gelegenheid om de vruchten van hun opzoekingen te vergelijken.

Dit bijzondere weekend is ook een schitterende gelegenheid voor de toeristen om ten volle van de archeosite te genieten. Elk jaar wordt deze gebeurtenis verrijkt door de aanwezigheid van verschillende groepen artiesten : Gallische animaties, gladiatoren, minnestrelen, Romeinse legioenen, muziekanten enz.
Het vervolg lezen

Toeristische seizoen 2017

Vanaf zondag 16 april tot en met zondag 15 oktober, de Archéosite en Museum van Aubechies-Beloeil opent zijn deuren voor het toeristische seizoen.

Van half april tot half oktober, zijn we open op zon-en feestdagen (van 14u tot 18u) en in juli en augustus, op zaterdag, zon- en feestdagen (van 14u tot 19u).

Op zondag, zult U onze ambachtelijke animaties ontdekken (het smeden van ijzer, brons gieten, weven en spinnen wol, brood bakken, aardewerk met draaibank, beenbewerking, ...) met traditionele muziek in de achtergrond.

Tijdens het toeristische seizoen, weekends en tijdens de schoolvakanties, zijn er occasionele gratis rondleidingen (in het Frans) georganiseerd 3 keer per dag voor individuele bezoekers (vanaf een groep van 5 personen).

De animaties worden door onze ambachtslui alleen op zondagmiddag tijdens het toeristische seizoen gepresenteerd. Deze activiteiten worden op vrijwillige basis, dus kunnen wij niet garanderen de aanwezigheid van al deze activiteiten elke zondag. Dank u voor uw begrip.
Het vervolg lezen

Gallische proeverijen 2016

De voeding van de Galliërs, in tegenstelling tot de Romeinse kookkunst, wordt niet veel genoemd door de antieke schrijvers. Posidonius (135 vC - 51 vC), een Griekse filosoof, gemeld na een reis naar Gallië:

"De Kelten eten op de grond zitten op strobalen aan zeer lage tafels. Hun voedsel is brood, in zeer kleine hoeveelheden, met veel vlees, hetzij gekookt of geroosterd of gegrild. Deze gerechten worden geserveerd in zilveren of koperen flat bij de rijkers en in aarde en hout bij de armen."

Onze kennis van het Gallische voedsel praktijken wordt hoofdzakelijk gebaseerd op de resultaten van recente archeologische opgravingen.

De Archéosite en Legia, vereniging voor de Studie van de IJzertijd, stellen u voor de Gallische kookkunst via je vijf zintuigen te ontdekken...

Deze Gallische proeverijen worden gehouden de volgende data:

- Zondag 11 juni 2017 van 15u30 tot 17u00
- Zondag 10 september 2017 van 15u30 tot 17u00

Jullie zullen zijn de uitverkoren gasten van een Gallische familie van het einde van de IJzertijd. Geïnstalleerd op hun tafel, terwijl het vuur langzaam de kamer verwarmt, ontdekken jullie hun dagelijkse leven: kleding, woning, het weven, ... maar meestal kookkunst.

De leden van Legia zullen je een middag koken gevuld met de smaak van het verleden ... Gerookte forel, witte kool hazelnoten, linzen met pruimen of prei met honing ... alles weggespoeld met Cervoise (Gallische bier) of Hydromel (aperitief uit honing).

Kom delen en bespreken uw indrukken aan een tafel gevuld met een aantal schotels beschikbaar tot uw culinaire nieuwsgierigheid...

Voel je vrij om een boek mee te brengen zodat u een aantal recepten of preparaten kunnen noteren.

Als het mooi weer is, kan deze proeverij buiten het huis plaatsvinden.

Prix (behalve toegang aan de Archéosite)
20.00 € / vol. (vanaf 13 jaar)
10.00 € / kind (tussen 6 en 12 jaar)
Gratis tot 5 jaar
Minimum 15 personnen - Maximum 22 personnen

Verplichte reservatie via e-mail
Het vervolg lezen

De 24 en 25/06/2017 - Beltainevuur 2017

Dit feest met toeristisch karakter wordt ter gelegenheid van de zomerzonnewende gevierd. Vele ambachtslui maken gebruik van deze gelegenheid om er demonstraties van hun kunde te geven.

Bovendien plaatsen wij dit gebeuren in het teken van de muziek. Tijdens deze twee dagen worden er verschillende concerten van Keltische muziek aangeboden. Op zaterdagavond wordt er een concertspektakel voorgesteld dat het grote vuur voorafgaat.
Het vervolg lezen

PeilingenZie alle peilingen