Evenementen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en evenementen. Schrijf in op onze nieuwsbrief en vervoeg de 3724 bezoekers die dit reeds deden.

Volg ons

Home > Evenementen > Ruimte Leonce Demarez

Ruimte Leonce Demarez

VERKLARINGSCENTRUM VAN DE VERERINGEN EN GELOOFSOVERTUIGINGEN IN DE OUDHEID.

Deze nieuwe museale ruimte is een helemaal nieuw thema dat volledig opgedragen is aan de talrijke archeologische vondsten die aan de cultusruimtes en de rituele voorwerpen uit de oudheid verbonden zijn.
Het bezoek begint met de eerste heiligdommen uit de Keltische tijd (Ve eeuw voor onze jaartelling) tot de Gallo-Romeinse tempels (IVe eeuw van onze jaartelling) en brengt u daarna tot de ontdekking van de polytheïstische culten die in Noord-Gallië in gebruik waren tot de institutionalisering van het christendom.

Het hoogtepunt van de tentoonstelling is zonder twijfel de indrukwekkende archeologische collectie die voortkomt van de gewestelijke opgravingen die op het uitgebreide Celto-Romeins cultureel complex van Blicquy, “Ville de Blicquy” genaamd, uitgevoerd werden

Die opgravingen, vanaf 1978 te danken aan het initiatief van Léonce Demarez, werden uitgevoerd door “le Cercle de Tourisme et de Recherches Archéologiques de Blicquy” (Kring van toerisme en archeologische opzoekingen van Blicquy) en daarna afgelost door de Archeologische dienst van het Waals Gewest en de Vrije Universiteit van Brussel. Hedendaags vormen de uitslagen een geheel unieke en helemaal nieuwe kennissen in België.

De homogeniteit en de rijkdom van de collectie die te Blicquy opgegraven werd ( wapenopslagplaats, muntschatten, standbeelden, juwelen, maskers, ...) getuigen van het belang en de verleden pracht van dit gewichtig archeologische oord van het Belgisch patrimonium.


De oprichting van de Ruimte Léonce Demarez werd financieel gesteund door het Algemeen Commissariaat voor Toerisme, de Nationale Loterij en de gemeente van Beloeil.
De herstelling van de archeologische voorwerpen werd vervaardigd ten koste van de Directie van de Archeologie-DGO4-Wallonië even als de VWZ “federatie van de Waalse en Brusselse Archeologen”.


Terug

PeilingenZie alle peilingen