Archeosite

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en evenementen. Schrijf in op onze nieuwsbrief en vervoeg de 3724 bezoekers die dit reeds deden.

Volg ons

Home > Archeosite > Presentatie

Presentatie

Het doel van onze v.z.w. is de prehistorische, protohistorische en Gallo-Romeinse bouwstructuren na te maken op basis van de opgravingswerken die uitgevoerd werden in deze streek en in het noorden van Frankrijk. Momenteel zijn er zes pre-en protohistorische woningen nagebouwd : twee Neolitische (vijfde millenium voor Christus), één uit het Bronstijdperk (1800 voor.Chr.) en één uit de twee periodes van het IJzertijdperk (750 voor Chr.). Elk huis is voorzien van bijgebouwen zoals: een atelier voor het slijpen van silex, graanzolders,een pottenbakkersatelier,een bronsatelier, de smidse..
De Gallo-Romeinse periode wordt voorgesteld door een tempel (fanum), een necropolis en een villa. De tempel is een typisch Noord-Gallisch monument. In België is dit het eerste religieuze gebouw uit het Romeinse tijdperk. De necropolis en de villa werden onlangs heraangelegd.
Elke woning werd zorgvuldig gemeubileerd en op zo’n wijze ingericht dat het welsprekende herconstructies zijn van de desbetreffende periodes . Zodoende bieden wij u een ware onderdompeling in het verleden aan.

Opnieuw samenstellen

De Archéosite stelt u een reis voor van 5000 jaar in ons verleden. Door een wandeling van twee uur in ons openluchtmuseum krijgt u een blik op het leven van de achtereenvolgende bevolkingen van onze streken. De verschillende reconstructies die volledig gemeubileerd zijn, werden opgetrokken op basis van de uitslagen van talrijke archeologische opgravingen.

De Prehistorie wordt geïllustreerd door woningen die u van het Neolithicum tot de tweede IJzertijd brengen.
In de omgeving van een Gallisch huis kunt u ook de Gallo-Romeinse periode ontdekken. Deze wordt uitgebeeld door een tempel, een necropool, een villa en een schuit (boot met vlakke bodem).
Zie alle "Opnieuw samenstellen"

Ambachten

Onze ambachtslui zijn enkel op zondagnamiddag (tijdens het toeristische seizoen (vanaf half-april tot half-oktober) aan het werk te zien. De demonstraties worden door vrijwilligers gegeven. Daarom kunnen wij de aanwezigheid van onze ambachtslui op de site niet iedere zondag verzekeren. Demonstraties kunnen wel in de week op aanvraag (voor groepen) georganiseerd worden. Wij danken u voor uw begrip.
Zie alle "Ambachten"

Geschiedenis

10 Augustus 1983 : Stichting v.z.w. Archéosite (Blicquy-Aubechies)
...
Zie "Geschiedenis"

PeilingenZie alle peilingen