Archeosite

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en evenementen. Schrijf in op onze nieuwsbrief en vervoeg de 3726 bezoekers die dit reeds deden.

Volg ons

Home > Archeosite > Presentatie

Presentatie

Het doel van onze v.z.w. is de préhistorische, protohistorische en Gallo-Romeinse bouwstructuren na te maken op basis van de opgravingswerken die uitgevoerd werden in deze streek en in het noorden van Frankrijk. Momenteel zijn er zes pré-en protohistorische woningen nagebouwd : twee Neolitische (vijfde millenium voor Christus), één uit het Bronstijdperk (1800 voor.Chr.) en één uit de twee periodes van het IJzertijdperk (750 voor Chr.). Elk huis is voorzien van bijgebouwen zoals: een atelier voor het slijpen van silex, graanzolders,een pottenbakkersatelier,een bronsatelier, de smidse..
De Gallo-Romeinse periode wordt voorgesteld door een tempel (fanum), een necropolis en een villa. De tempel is een typisch noord-gallisch monument. In België is dit het eerste religieus gebouw uit het Romeinse tijdperk. De necropolis en de villa werden onlangs heraangelegd.
Elke woning werd zorgvuldig gemeubileerd en op zo’n wijze ingericht dat het welsprekende herconstructies zijn van de desbetreffende periodes . Zodoende bieden wij u een ware onderdompeling in het verleden aan.

Opnieuw samenstellen

De Archéosite stelt u een reis voor van 5000 jaar in ons verleden. Door een wandeling van twee uur in ons openluchtmuseum krijgt u een blik op het leven van de achtereenvolgende bevolkingen van onze streken. De verschillende reconstructies die volledig gemeubileerd zijn, werden opgetrokken op basis van de uitslagen van talrijke archeologische opgravingen.

De Prehistorie wordt geïllustreerd door woningen die u van het Neolithicum tot de tweede IJzertijd brengen.
In de omgeving van een Gallisch huis kunt u ook de Gallo-Romeinse periode ontdekken. Deze wordt uitgebeeld door een tempel, een necropool, een villa en een schuit (boot met vlakke bodem).
Zie alle "Opnieuw samenstellen"

Demonstraties

Het hele jaar door kunt u, na reservatie, verschillende aktiviteiten komen bekijken.

Elke demonstratie duurt een half uur en toont oude technieken die , soms na langdurig onderzoek ,werden herontdekt. In dit kader is de deelnemer een toeschouwer die de (soms in de vergeethoek geraakte) wijsheden van onze voorouders herontdekt
Zie alle "Demonstraties"

Ateliers

Van de maandag tot de vrijdag en op afspraak stellen wij « workshops » voor aan scholen en aan allerlei verenigingen.

In het kader van deze workshops wordt u « deelnemer ». Gedurende drie uur hebt u de gelegenheid om het werk van de prehistorische mens en de mens uit de oudheid te ontdekken. Door dit experiment zult u een inwijding in een bepaalde vaardigheid en een zekere kennis verkrijgen. Na afloop neemt u een zelfgemaakt voorwerp mee naar huis.

Elke workshop wordt door een kort historisch overzicht van de betreffende activiteit voorafgegaan. Het heeft dus niets te maken met zomaar een paar uurtjes knutselen maar wel met een bewustwording van de geschiedenis door middel van een praktische aktiviteit.
Door het uitvoeren en het herhalen van antieke handelingen en door het aanvoelen van welbepaalde materialen zoals klei of wol wordt het mogelijk om onze voorouders en hun technieken en beroepen, die soms bijna onveranderd bleven vanaf de Gallo-Romeinse periode tot in de XIXde eeuw, te benaderen.

Dankzij de samenwerking met het cultureel centrum van Beloeil is een verblijf in de « Gîte Ajiste » (bij de Archeosite van Aubechies) mogelijk.
Zie alle "Ateliers"

Dagprogramma's voor groepen

Het hele jaar door, na reservatie, organiseren wij begeleide bezoeken in het Frans, het Nederlands en het Engels voor schoolgroepen alsook verscheidene volwassenengroepen.

Voor volwassenen kan op aanvraag de rondleiding gepaard gaan met een ontbijtmaal (koffie en croissants), een proeven van Cervoise (Gallisch bier) of een maaltijd.

Hieronder vindt u onze verschillende formules.
Zie alle "Dagprogramma's voor groepen"

Trajecten

Wij regelen voor groepen, rondleidingen in het Frans, Nederlands en Engels het hele jaar door na reservatie. Ontdek hier de verschillende thema's die wij aanbieden.
Zie alle "Trajecten"

Geschiedenis

10 Augustus 1983 : Stichting v.z.w. Archéosite (Blicquy-Aubechies)
...
Zie "Geschiedenis"

PeilingenZie alle peilingen